UŞAK

UŞAK
1) Tarihi Uşak Evleri

Cumhuriyet’in ilk yıllarından günümüze kadar gelmeyi başaran Tarihi Uşak Evleri, iki katlı olup, birinci katları taşken ikinci katları ahşap yapılıdır. Aybey Mahallesi, Karaağaç Mahallesi, Kurtuluş Mahallesi ve Işık Mahallesi’nde rastlayacağınız bu evler, Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyor. Uşak’ın simgesi haline gelen bu evlerden sadece 86 tanesinin, Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alındığını da belirtelim.

2) Göğem Zafer Anıtı

Göğem Köyü’nde yer alan Göğem Zafer Anıtı, Uşak merkeze 15 km mesafede yer alıyor. Uşak, 1922 yılında düşmanlardan arındırılmış ve bu yıllarda, İstilacı Yunan orduları komutanı General Trikopis ise bu köye esir düşmüştür. O gün bağımsızlığına kavuşan Uşak’ta, zafer ilan edilir ve bu anıt buraya inşa edilir.

3) Atatürk ve Kurtuluş Anıtı

Heykeltıraş Prof. Dr. Tankut Öktem tarafından tasarlanan Atatürk ve Kurtuluş Anıtı, Uşak kent merkezinde yer alıyor. Uzunluğu 30 metre, yüksekliği ise 17 metre olan anıt, bir kaidenin üzerinde olup, üç ana grupta toplanan figürlerden oluşur. Birinci grupta; Uşak’ın Türk süvarileri tarafından kurtuluşunu simgeleyen süvari figürleri, kaide üzerinde; Türk milletinin tutsak edilemeyeceğini ve daima özgür kalacağını simgeleyen zafer sütunu yer alıyor.
Bu sütunun önünde ise, Atatürk ile birlikte kitap taşıyan kız ve erkek figürleri yer alıyor. Üçüncü grupta; Türk kadınının kahramanlığını ve cesaretini simgeleyen kadın figürleri ve mermi yüklü kağnı yer alıyor. Bunların arasında yer alan blokta ise, Atatürk’ün sözlerine yer verilmiş. Yöre halkının buluşma noktası için oldukça ideal olan bu anıtı, Uşak’ta gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

4) Uşak Arkeoloji Müzesi

Uşak’ta belli bir zamana kadar müze binası bulunmadığı için, Hizmetler Halk Eğitim binasında hizmet verilmiş ve toplanılan eserler burada muhafaza edilmiş. İlk müze açma fikri ise 1966 yılında ortaya atılmış olup, 1967 yılında müze inşaatına başlanılmış. Tamamlanan müze binası, 1970 yılında Uşak Arkeoloji Müzesi olarak faaliyet göstermeye başlamış. Müzenin vitrinlerinin tarihi dönemlere göre ayrıldığını ve tarih boyunca hüküm süren birçok imparatorun eserlerini barındırdığını belirtelim.
Müzenin bölümleri; Müzenin teşhir salonunda yer alan ilk vitrinde; Eski Tunç Çağı’na ait idoller, gaga ağızlı testiler, taş baltalar yer alırken diğer vitrinde ise Helenistik ve Roma dönemine ait toprak kaplar ve cam eserler yer alıyor. Vitrinli bölmeler dışında açık alanda sergilenen eserler arasında; Roma Dönemi’ne ait mezar stelleri, adak stelleri, kefaret yazıtlar ve Blaundus Ören Yeri’nden heykeller yer alıyor. Bir başka vitrinde; kazı çalışmalarından elde edilen altın takılar, sikkeler ve cam kaplar gibi birçok eser sergileniyor.
Aynı zamanda müzede; 1960’lı yıllarının ikinci yarısında Uşak’tan kaçırılıp Amerika’ya götürülen ve Kültür Bakanlığı tarafından açılan dava sonucu 1993 yılında Türkiye’ye geri getirilen ”Karun Hazineleri” yani ”Lidya Hazineleri” de sergileniyor. Ayrıca müzede; 1966 yılında İkiztepe tümülüsünden kaçırılmış olan gümüş ağırlıklı eserler, 1965 yılında Toptepe tümülüsünden kaçırılmış olan altın ağırlıklı eserler, Basmacı tümülüsündeki kazı çalışmalarından elde edilen Lidya eserleri, açık tümülüslerin mezar odalarındaki klineler, volütler ve mezar kapıları da yer alıyor.

5) Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi

Bozkurt Mahallesi, Hisarkapı Uluyolu’nda yer alan Atatürk ve Etnografya Müzesi, 1890’lı yıllarda Kaftancızadeler olarak bilinen varlıklı bir Uşak ailesi tarafından yaptırılmış. Kurtuluş Savaşı sırasında karargah olarak kullanılan bu binada, Atatürk konaklamış ve yine bu binada Atatürk, Yunan ordusu başkomutanı Trikopis’i karşılamıştır. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra sahipleri tarafından konak olarak kullanılan bina, 1970’li yılllarda kamulaştırılmış ve 1978 yılında müze olarak hizmete açılmıştır.
İki katlı ahşap bir yapıda olan binaya kemerli bir kapıdan giriş yapılıyor. Sağlı sollu odalara yer veren giriş katında; yöresel, etnografik malzemeler, tarihi Eşme kilimleri, eski dönem giysileri, silahlar ve daha pek çok eser yer alıyor. İkinci katta yer alan oda ise, Atatürk’ün yatak odasıdır ve onun anısına bu oda hiç bozulmamıştır. Aynı zamanda bu odada; Atatürk’ün kullandığı eşyalar, kıyafetler ve portreler yer alıyor. Bunun yanı sıra eski aynalar, koltuklar ve sehpalar da bu katta sergileniyor.

6) Uşak Kent Tarihi Müzesi

Türkiye’de sokakların aydınlatılması adına elektriğin ilk kullanıldığı şehrin Uşak olduğunu biliyor muydunuz? Günümüzde müze olarak hizmet veren bu binanın ise, eski TEK Binası olduğunu ve burada elektrik üretildiğini peki? Ülkenin ilk elektrik santralinin yer aldığı bu alan, yaklaşık 4 yıl önce müze haline getirilmiş ve Uşak Kent Tarihi Müzesi olarak faaliyet göstermeye başlamış. Modern sunum ve anlatım teknikleri ile Uşak’ın tarihini, yöre insanının yaşamını ve kültürünü bizlere yansıtan müzede; on bir adet oda yer alıyor.
İçindekiler Hakkında!
Girişin sol tarafında tamamen Uşak’a elektriğin gelişinin öyküsüne yer verilmiş. Türkiye’de ilk kez jeneratörle elektrik üretilip kullanılan yer olarak bilinen bu yerde, aynı zamanda santrali de görüyorsunuz. Bunun yanı sıra aydınlatma araçları, gaz lambaları, 1940 yılına ait bir jeneratör, 1954-1964 yıllarındaki elektrik kesicileri, 1949 model plakalı bisiklet ve 1922 yılında Uşak Tren İstasyonuna ait bir fotoğraftan esinlenerek üretilmiş altı adet sokak lambası yer alıyor. Girişin sağ tarafında ünlü heykeltıraş Pietro Canonica tarafından yapılmış bir Atatürk büstü sergileniyor. Atatürk büstünün hemen arkasında silikondan yapılmış iki adet öğrenci heykeli, eski fotoğraflar ve eğitime ait materyaller yer alıyor. Karşısında ise Uşak’ın Kalkolitik çağdan günümüze kadar gelen ve bu zaman diliminde yer alan önemli olaylar anlatılıyor. Bunun dışında Milli Mücadele döneminde kullanılan araç gereçler ve ‘’Cumhuriyet’i Biz Böyle Kazandık’’ pankartının yer aldığı fotoğraf sergileniyor.
Avrupalı ünlü ressamların yaptığı ve Uşak halılarının yer aldığı meşhur tabloların kopyaları da bu müzede sergileniyor. Ayrıca halı dokumada kullanılan tezgahlar ve araç gereçler ile çok iyi bir şekilde dizayn edildiğini söyleyebiliriz. Uşak Kent Tarihi Müzesi’nin asma katında ise; yöresel kıyafetler ve düğün canlandırması silikon maketlerle sergilenirken, avlunun girişinde de ‘’Cumhuriyet’i Biz Böyle Kazandık’’ fotoğrafının kabartma rölyefi yer alıyor. Bu kadarla sınırlı mı peki, tabii ki hayır! Uşak Belediyesi başkanlarının tanıtıldığı Belediye Odası, şehirde çıkan gazete ve dergilerin yer aldığı Basın Odası, at heykelleri ve üzerinde ciritçilerin olduğu Cirit Odası, Uşak’ta yer alan sporcuların tanıtıldığı Spor Odası ve eski yemek malzemelerin yer aldığı Mutfak Kültürü Odası yer alıyor. Aynı zamanda müzede bir kafeterya ve hediyelik eşya kısmı da bulunuyor.

7) Örencik Kaplıcası

Uşak’ın önemli kaplıcaları arasında yer alan Örencik Kaplıcası, Uşak-İzmir karayolu üzerindeki Göre Köyü’ne 10 km uzaklıkta konumlanıyor. Yıl içeriside yerli ve yabancı pek çok turisti ağırlayan Örencik Kaplıcası’nda, kadın-erkek hamamları yer alıyor. Kaplıca suyunun sıcaklığının 38 derece olduğunu ve suyunun karaciğer, mide ve cilt hastalıklarına iyi geldiğini eklemeliyiz.

8) Kayaağıl Termal Tesisleri

Şehir merkezinden 10 km uzaklıkta yer alan Kayaağıl Termal Tesisleri, doğa içerisinde harika bir yerde konumlanıyor. 42 odalı ve 168 kapasiteli olan bu tesisin içerisinde; piknik alanları, açık ve kapalı termal havuz, termal havuz, termal hamam, sauna, buhar odası, tuz odası, açık yüzme havuz, aqua park ve cafe-restoran yer alıyor.
Hem güzelliğiniz hem de sağlığınız için bu tesise gelmeli ve keyifli dakikalar geçirmelisiniz. Aynı zamanda yumuşak doku romatizmalarına, deri hastalıklarına, mide ve ince bağırsak rahatsızlıklarına, böbrek ve idrar yolları taşlarının önlenmesine, yorgunluğa, bitkinlik ve tükenmişlik sendromlarına iyi geldiği biliniyor.

9) Atapark

Kent merkezine bağlı Cumhuriyet Mahallesi’nde yer alan Atapark, Uşak Belediyesi tarafından hizmete açılmıştır. Hem yerli hem de yabancı turistlerin ziyaret ettiği bu parkta; cafeler, çay bahçeleri ve oyun alanları yer alıyor. Oldukça modern ve renkli bir mimariye sahip olan parkta, mola vermek güzel olacaktır.

10) Ilıcak Subaşı Parkı

Kent merkezine bağlı Dikilitaş Mahallesi’nde yer alan Ilıcak Subaşı Parkı, İzmir-Uşak çıkışında konumlanıyor. Hem dinlenip keyif yapacağınız hem eğleneceğiniz hem de yürüyüş yapacağınız bir yer olan park, 10 bin metrekarelik bir alan üzerinde bulunuyor. İçerisinde; futbol sahası, tenis kortları, spor tesisleri, yüzme havuzu ve çocuk oyun alanı yer alıyor. Yöre halkının sıklıkla tercih ettiği parklardan biri olan Ilıcak Subaşı Parkı, ailelerin ve arkadaş gruplarının bir arada yer aldığı nadir parklardandır.

11) Ulubey Kanyonu

Ulubey ilçesinde yer alan Ulubey Kanyonu, dünyanın en büyük ikinci kanyonu olma özelliğini taşıyor. Ulubey Kanyonu, Ulubey Çayı ve Banaz Çayı boyunca devam eden büyük bir kanyon ile birlikte bu kanyona bağlanan daha pek çok küçük kanyondan meydana geliyor. Uzunluğu 45 km, derinliği 170 metre ve genişliği 50-100 metre arasında değişen kanyon, merkeze 30 km uzaklıkta konumlanıyor. Dilerseniz, ilçede yer alan ve her saat başı sefer düzenleyen toplu taşıma araçlarını kullanarak ya da bir araç kiralayarak kanyona ulaşım sağlayabilirsiniz. Ancak macera tutkunlarındansanız veya yeni heyecanları sevenlerdenseniz, bir rota belirleyip doğa yürüyüşü yaparakta kanyonu keşfe çıkabilirsiniz. Kanyonda doğa yürüyüşlerinin yanı sıra yamaç paraşütü, sal sporları, balonla gezinti ve kaya tırmanışı gibi aktiviteler de yapabileceğinizi belirtelim. Üstelik tepelere çadır kurup kamp dahi yapabilirsiniz. Bu aktivitelerin dışında kanyonun bir diğer özelliğinden de bahsedelim. Belediye tarafından çevre düzenlenmesine gidilmiş ve 2015 yılında Ulubey Kanyonu Cam Teras hizmete açılmış. Ulubey Kanyonu’nun enfes manzarası üzerinde yer alan bir cam balkon düşünün… Kulağa muhteşem geliyor, öyle değil mi? İçerisinde büyük bir cafe ve 135 metrelik bir cam alandan oluşan teras, 30 milimetrelik kurşun geçirmez camla kaplıdır. Yükseklik korkunuz varsa bir kez daha düşünün ve böyle bir fırsatı kaçırmayın deriz! Eşsiz manzara karşısında bir şeyler yiyip içebilir ve aynı zamanda harika fotoğraflar yakalayabilirsiniz.
Bölgede kamp yapabileceğinizi belirtmiştik. Ayrıca bölgede 12 adet bungalov evin, karavan kampının ve çadır kampının da bulunduğunu ekleyelim. Her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan Ulubey Kanyonu’nu, Uşak’ta gezilecek yerler listenize dahil etmeyi unutmayın!

12) Takmak Göleti

Örencik-Eşme yolu üzerindeki Takmak kasabasına 3 km mesafede yer alan Takmak Göleti, köy hizmetlerine bağlıdır. Sulama ve içme amacıyla kullanılan gölete, kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Tarım alanları ile çevrelenmiş olan gölette, aynalı sazan balığını görebilmeniz mümkün. Bunun yanı sıra kıyıda yararlanabileceğiniz günübirlik tesis yer alıyor.

13) Karaağaç Göleti

Karaağaç Köyü’nde DSİ tarafından 1993 yılında yapılan Karaağaç Göleti, Uşak-İzmir karayolunun Uşak çıkışının 7 km mesafesinde yer alıyor. Burada piknik yapabileceğiniz gibi balıkta avlayabilirsiniz.

14) Taşyaran Vadisi

Uşak-İzmir karayolu üzerinde, Yenişehir mevkiinde bulunan Taşyaran Vadisi, Anadolu’nun en ilginç doğal güzellikleri arasında yer alıyor. İmren Deresi’ndeki sert kayaçların aşındırılmasıyla oluşan Taşyaran Vadisi, adeta saklı kalmış bir cennettir. Ege Denizi’ne dökülen ikinci büyük nehir olan Gediz Nehri’nin, içerisinde Taşyaran Vadisi’nin de yer aldığı Gediz Havzası’nda birçok farklı oluşumlara imza attığını belirtmeliyiz. Nehir, aynı zamanda vadileri yararak zamanla çok ilginç ve özel bir kanyonu meydana getirmiş. Ayrıca Hamam Çayı olarak da bilinen İmrenli Deresi’nin bu nehre karışmadan önce beyaz, turuncu ve kızıl rengindeki kayalıklarının da muhteşem göründüğünü söylemeliyiz.
u alanda küçük göletler yer alıyor ve bu göletlerin içerisinde suyun getirdiği çakıllar bulunuyor. Aynı zamanda Taşyaran Vadisi’nde yer alan kayalıkların, büyük tektonik hareketler ve aşındırmalar sonucu yüzeye kadar çıkmayı başardığını ve yosun tuttuğu zamanlarda rengarenk bir görünüme büründüğünü söylemeden geçmeyelim. Bu oluşumların yanı sıra Taşyaran Vadisi içerisinde neler olduğundan bahsedelim biraz da. Piknik alanları, seyir terasları, gözlem kulesi, tuvaletler, kamelyalar, büfe ve bir şeyler içebileceğiniz yerler var. İster piknik, ister kamp yapın, ister doğa yürüyüşleri… Tercih size kalmış!

15) Clandras Köprüsü ve Şelalesi

Karahallı ilçesinde yer alan Clandras Köprüsü, Uşak merkeze 45 km uzaklıkta konumlanıyor. Frigyalılar tarafından 2500 yıl önce, Banaz Çayı üzerine inşa ettirilen köprü, aslında bir su kemeridir ve köprünün iki tarafı da dağ kayalığına dayandırılmıştır. Uzunluğu 24 metre, derinliği ise 17 metre olan Clandras Köprüsü, muhteşem bir güzelliğe ve harika bir atmosfere sahiptir. Köprünün taşlarının üzerinin kalemle işlenmiş olduğunu ve birbirine zıvanalı olarak kenetlendiğinin altını çizelim. İki ana gövdeden oluşan köprü, sabit bir kaya üzerinde bindirme tekniği ile inşa edilmiştir.
öre halkı tarafından piknik alanı olarak kullanılan köprü, çevresindeki ağaçlar ile yemyeşil bir havaya hakimdir. Köprünün bir diğer özelliği ise, hemen yanında akan şelaledir. Aslında buna tam olarak bir şelale diyemeyiz. Elektrik santralinden akan bir su, kanal sayesinde köprüden aşağıya dökülüyor. Bundan dolayı şelale gibi bir görüntü sağlıyor.





whatsapp ile iletişime geç