KIRIKKALE

KIRIKKALE
1) MKE Silah Müzesi

Kırıkkale’nin önemli sanayii kuruluşlarından biri olan MKE Kırıkkale Silah Fabrikası’nın bünyesinde kurulan Silah Müzesi, 1990’lı yıllarda ziyarete açılmış ülkemizin kültürel öğelerini ve geleneklerini yansıtma amaçlı kurulmuştur. İçerisinde 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar Osmanlı Devleti’nin ve çeşitli Avrupa ülkelerinin kullandığı aletlerin bulunduğu müzede sergilenen silahlar, askeri fabrikalardan ve Türkiye’nin dört bir yanından toplatılarak Kırıkkale’ye getirilmiştir.
299 adet eserin kronolojik sırayla sergilendiği Silah Müzesi şehrin ziyaret edilmesi gereken önemli yerlerinden biridir.

2) Sulu Mağara Yeraltı Şehri

Arzu Bayırı Mevkii’nde yer alan mağara, kent merkezine 1 kilometre uzaklıkta Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi Müdürlüğü’ne bağlı örenyeri olarak ziyaretlere açılmış. Şehrin en önemli tarihi yerlerinin başında gelmektedir. Yolu Kırıkkale’ye düşenler için fosil ve yarı yapay – yarı doğal olan bu mağarayı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

3) Ceritkale Kaya Mezarları

Kırıkkale’nin en eski yerleşim alanlarından biri olan Ceritkale Köyü yakınlarında yer alan Kaya Mezarlarının Demir Çağı’na ait kaya yerleşmeleri olduğu biliniyor. Köyün hemen yakınında yer alan vadi içerisinde konumlanmış mezarlar, şehre yolu düşenlerin mutlaka ziyaret ettikleri tarihi açıdan öneme sahip yerler arasında geliyor.

4) Hasandede Camii Ve Türbesi

Kırıkkale’nin Hasandede Kasabası’nda yan yana yer alan Hasandede Camii ve Türbesi, 1605 yılında yaptırılmıştır. Yer alan iki türbeden biri Hasandede’ye ait iken diğeri oğulları Şeyh Halil İbrahim, Şeyh Mustafa ile kızı Ümmühan Ana’nın ortak türbeleridir. Kalın duvarlara sahip camiinin kuzey cephesinde taş söveli ve basık kemerli bir giriş kapısı yer alırken, doğu ve batı yönlerinde ise iki adet pencere bulunmaktadır.
Hasandede Camisi’ndeki kesme taşlardan dönemin mimari etkilerini de rahatlıkla görebileceğiniz. Kırıkkale’nin en eski tarihi yapıları arasında yer almaktadır.

5) Ballı Camii Ve Türbesi

1121 yılında inşa edildiği düşünülen caminin kimler tarafından yaptırıldığı bilinmemekle birlikte 12. yüzyılda inşası tamamlandığı bilinir. Ballı Camii ve Türbesi, dönemin mimari özelliklerini taşıması sebebiyle de şehrin dikkat çekici yapılarından biridir.

6) Koçubaba Camii Ve Türbesi

Kırıkkale’nin merkez köylerinden biri olan Koçubaba’da yer alan cami ve türbe, şehrin 15. yüzyıldan kalma yapılarından biridir. Caminin yeniden yaptırıldığı bilgisinin yanı sıra türbenin yalnızca onarımlardan geçtiği bilinmektedir. Türbeyi önemli kılan özelliklerden biri ise Alevi Şeyhi Koçumbaba’nın sandukasının burada yer almasıdır. Sivri bir külahla örtülmüş türbenin ziyaretçilerinin zaman zaman yoğunlaştığını da belirtmekte fayda var.

7) Nur Camii

Kırıkkale merkezde 2015 yılında cumhurbaşkanı tarafından açılışı yapılan Nur Camii, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılmış kentin en büyük ibadethanesidir. Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden izler taşıyan camii, 25 bin metrekarelik kapalı bir alana sahip.
Caminin iç ve avlu kısmında toplamda 10 bin kişi aynı anda ibadet edebiliyor. Camii külliyesinde ise konferans salonu, seminer salonu, kütüphane ve okuma salonu da yer alıyor. Türk İslam El Sanatları eğitim merkezine ev sahipliği yapan camii, bölgeye gelenlerin ziyaret ettiği ibadet noktaları arasında yer alıyor.

8) Haydar Sultan Camii Ve Türbesi

Kırıkkale’nin Keskin ilçesi yakınlarında Böyrek Dağları’nın eteklerinde yer alan Haydar Sultan Camii ve Türbesi; küliiyesi, çeşmesi ve kuyusuyla dikkat çeken gezi noktalarından biridir. Yapılan restorasyon çalışmaları sonucu orijinalliğini kaybeden külliyeden bugüne yalnızca Deliler Kuyusu adı verilen kuyu ile iki adet kitabe kalmıştır.
Kuyu etrafı beton kaplamalarla yükseltilmiş ve süslenmiştir. En dikkat çeken yanı ise yaz kış etrafa buhar yaymasıdır. Sebebi ise kuyu içerisinde yer alan suyun kükürtlü olmasıdır.

9) Şeyh Şamil Camii Ve Türbesi

Şeyh Şami tarafından 15. Yüzyılda yaptırılan Şeyh Şamil Camii ve Türbesi, Kırıkkale’nin Sulakyurt ilçe merkezinde bulunmaktadır. Kırıkkale şehir içi ulaşım araçlarıyla ziyaret edebileceğiniz türbe yapılan onarım çalışmalarında özünü kaybetse de kente gelen yerli yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği dini yerlerden biri olarak gösterilir. Sebebi ise Evliya Çelebi’nin Şeyh Şami’den saygın bir kişi olarak bahsetmesi ve türbesinin tam da bu noktada yer almasıdır.

10) Çeşnigir Köprüsü

Karakeçili ve Köprüköy’ü birbirine bağlayan güzeller güzeli Kızılırmak’ın üzerine yapılmış olan tarihi Çeşnigir Köprüsü’nün Selçuklular zamanında yaptırıldığı düşünülüyor. Günümüzde hala varlığını koruyan köprünün, 13. yüzyılda Ankara Savaşı’nda Timur’un ordusu tarafından kullanıldığı söylentisi de dilden dile dolaşmaktadır.
Aynı zamanda Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi sırasında Mimar Sinan’dan köprüyü tekrar yapmasını istediği de söylenenler arasında.

11) Konak

Restorasyon görmüş konağın dönemin önemli isimlerinden Rahmi Pehlivanlı’nın evi olduğu bilinmektedir. İki katlı konağın yenileme çalışmalarından önceki durumunda bina, ahşap kırmızı çatı üzeri Marsilya tipi kiremitlerle örtülüydü ve düzgün olmayan taş malzemelere sahip idi. Kırıkkale’de restorasyon çalışmalarına alınmış pek çok konaktan yalnızca bir tanesi olan bu konağı, şehrin tarihi yönünü görme açısından ziyaret etmekte fayda var.

12) Tarihi Evler

Kırıkkale’nin tescillenen kültür varlıkları olarak kabul edilen Tarihi Evler’in, 1500’lü yıllardan günümüze taşındığını belirtelim. Genellikle iki katlı, üçgen alınlıklı çatılara sahip bu şirin evlerin Ankara’nın sivil mimarisine benzetilir. Şehre farklı bir hava katan bu tarihi evleri görmenizi tavsiye ederiz.
whatsapp ile iletişime geç