KARABÜK

KARABÜK
1) Safranbolu Evleri

Karabük’e bağlı Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Evleri, şehrin sembolü haline gelmiş olup, kendine özgü mimarisi ile gören herkesi kendine hayran bırakan turistik bir noktadır. Karabük kültürünü en iyi yansıtan örneklerinden biri olan bu evler UNESCO Dünya mirasları listesinde yer alıyor. 18. ve 19. yüzyılda Osmanlı kent yaşamının ve tarihi dokusunu yakından inceleyebilirsiniz. Evlerin yapımında yumurta akı kullanıldığı ve depreme dayanıklı yapıda olduğu bilinmektedir. Konak şeklindeki evlerde durumları iyi aileler kalıyorken evler birbirinin önlerini kapatmayacak şekilde konumlandırılmıştır.
Toplamda 2 bin geleneksel tarzda ev bulunuyor olup bunların 800 tanesi yasal olarak koruma altına alınmıştır. Evler ilçenin iki farklı noktasına yayılmıştır. İlki şehir olarak bilinen ve kışlık olarak kullanılırken ikincisi ise bağlar diye bilinen ve yazlık olarak kullanılan yerlerdir. Şehir yönetim merkezi olan kale, alışveriş merkezinin yer aldığı çarşı, evlerin olduğu Akçasu, Gümüş, Musalla, Kalealtı ve Tabakhane semtlerinden meydana gelmektedir. Buranın iklimi olumsuz etkilere karşı korunan alçak rakımlı iki vadi arasındadır. Evler birbirine yakın ve sokakları da dardır. Bağlar kesimi ise birkaç yüz metre kadar yüksek daha geniş araziler üzerinde konumlanıyor. Neredeyse herkes bir yazlık ve bir de kışlık evlere sahip. Yerel halk kış aylarını şehirdeki evlerinde geçirirken yaz ayının gelmesiyle birlikte ısınan havalar ile Bağlardaki evlerine giderler.
Bu evlerin şeklini ve boyutlarını üç önemli unsur belirler; ailenin nüfusu, yağışlı iklim türü, maddi zenginlik. Bir aile ortalama iki veya üç çocuktan oluşuyor. Erkek çocuk evlendirildiği takdirde ona yeni bir ev açılmıyor. Gelin ile birlikte ailesiyle bu evde yaşıyorlar. Ve hatta amcalar, yengeler, halalar ve torunlarında dahil olduğu aile hep birlikte bir evde yaşarlar. Evin işlerine yardım etmesi üzerine mutlaka her evde evin kızı gibi görülen evlatlık bir kız bulunur. Kalabalık ailenin yaşadığı bu evlerde haremlik selamlık ayrımı mevcut. Beslenen hayvanlar evin zemin katındaki ahırlarda bakılıyor. İklimin yağışlı olması sebebiyle çok fazla kapalı alana ihtiyaç duyuluyor. İnsanların ve hayvanların yiyeceklerinin, yakılacak odunların hepsi evin uygun noktalarında bulunduruluyor. Bu sebeptendir ki Safranbolu evleri oldukça geniştir.

2) Safranbolu Saat Kulesi

Safranbolu’nun önemli yapılardan biri olan Safranbolu Saat Kulesi, ilçedeki tarihi eserlerin sergilendiği vadinin ortasında konumlanıyor olup 1794-1797 yılında III. Selim’in Safranbolu sadrazamı İzzet Mehmet Paşa tarafından yıllarında yaptırılmıştır. Hala çalışır halde olan saat kulesi içerine çıkılabilen en eskisidir. Ölçüleri 4,65 X 4,65 şeklinde olup kare planlı olan yapının yükseliği ise 12 metredir. Mahya çatılı ve oldukça sade yapıdaki kulenin Eski Cezaevine bakan kenarında tek giriş kapısı vardır.
Kuleye dik bir biçimde yükselen merdivenler ile ulaşılıyor olup saat odasının dört bir tarafında dikdörtgen şekildeki pencereler yer alıyor. İçi mazgal delikleri ile aydınlatılıyor. Hafta bir kurulan ve 200 seneyi aşkındır durmaksızın çalışan 109- 69 kilogramlık iki ağırlıkla çalışır. Onarım çalışmaları 1998-1999 yılında Karabük Valiliği İl Özel İdaresi kaynaklarıyla Karabük Üniversitesi Safranbolu Meslek Yüksek Okulu tarafından yapılmıştır. Saatin bakım ve onarım işleri ise 1965 senesinden beri Kundura ustası İsmail Ulukaya tarafından yapılmaktadır.

3) Kristal Cam Teras Safranbolu

Karabük’ün en popüler ve turistik ilçelerinden biri olan Safranbolu gerek tarihi gerekse doğal güzellikleri ile tüm ihtişamını gözler önüne seriyor. Tokatlı Kanyonu üzerine 3 cm kalınlığında 3 adet cam kullanılarak inşa edilen Kristal Cam Teras Safranbolu, hem yerli hem de yabancı turistleri ziyadesiyle kendine çekiyor. Cam terasın yüksekliği 80 metre genişliği ise 11 metredir. 75 tona kadar ağırlık taşıyabilen teras, gelenleri mest ediyor. Harikulade doğası ile eşsiz bir deneyim yaşamanıza sebep olan teras mutlaka görülmeniz gereken bir yer. Temelleri oldukça sağlam olan terasın 100 metrekare genişliğinde bir alanı olup her sene oldukça fazla ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Esasında 400 kişiyi taşıma kapasitene sahip ancak gezi esnasında yalnızca 30 kişinin çıkmasına izin veriliyor.
Tarihi evleri ile adını duyuran, UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne giren Safranbolu’nun Tokatlı Kanyonu üzerinde, benzerlerinin Arizona ve Gürcistan’da olduğu adrenalini, korkuyu ve zevki bir arada yaşayabilecekleri bir Kristal Cam Seyir Terası var. Safranbolu’nun muhteşem doğası eşliğinde farklı bir tecrübe yaşatacak olan bu terasın manzarası da görülmeye değer güzelliktedir.

4) Yenice Seyir Terası

Doğa ile ön plana çıkan diğer bir ilçede Yenice olup kendisi ile aynı adı taşıyan Yenice Seyir Terası, sunduğu manzarası ile insana neden daha önce buraya gelmedim hissiyatını yaşatıyor. İlçeye en hakim noktalardan birinin üzerine inşa edilen seyir terası, Yenice Kent Ormanları’nın hemen yanından bulunuyor ki bu sebeple kent manzarasının yanında doğanın güzelliğine de şahit olma fırsatına sahip oluyorsunuz. Yakın bir tarihte açılan teras, Karabük’e turizm yönünden oldukça katkı sağlamaktadır. Bu bölgede kafe, restoran, dinlenme noktaları, piknik yerleri ve bungalov evleri gibi alanlar mevcut olup sahip olduğu bu özellikleri ile alışageldik seyir terasların dışına çıkıyor. Turistik bir tesisi andırıyor oluşu nedeniyle hem yakından hem de uzaktan gelen misafirleri ile yoğun bir ziyaretçi sayısına sahiptir.
Önceden Orman İşletmeleri’ne ait olan seyir terası alanı, projeler geliştirilmesi üzerine belediyeye devredilmiştir. Toplamda 70 bin metrekare gibi büyükçe bir alanı kapsayan bölge şehrin karmaşasından sıyrılıp kafa dinlemek için mükemmel bir nokta. Ormanın içerisinde konumlanıyor oluşu kaliteli bir oksijene sahip olmasına olanak sağlarken gece gündüz farketmeksizin farklı güzelliğe bürünüyor.

5) Hıdırlık Tepesi

Safranbolu’ya gelen ilk Türklerin yerleşim alanı olarak kullandığı, yağmur duası ile Hıdırelez kutlamalarını yaptıkları önemli yerlerdendir. Bu muhteşem tarihi evleri ve sokaklarıyla kültürel Türk toplumunun yaşamını korumayı başaran Safranbolu’da bulunan Hıdırlık Tepesi, tarihi bir kenara görme imkanı tanıdığı manzarası ile de oldukça önemli bir yere sahiptir. Şehre kuş bakışı olarak bakabileceğiniz en iyi noktalardan biri olup Orhan Gazi dönemimde yaşamış Şehzade Gazi Süleyman Paşa’nın kumandanlarından Hıdır Bey’in türbesi, Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Dr. Ali Yaver Ataman’ın anıt mezarı, Köstendil Kaymakamı Hasan Paşa’nın Türbesi ve iki namazgah bulunmaktadır. Hıdırlık Tepesine yapacağınız gezinizde öncelik olarak türbeleri ziyaret edebilir ardından ise doyumsuz Safranbolu manzarasının keyfini sürebilirsiniz.

6) Safranbolu Ters Ev

Karabük’e 15 kilometre uzaklıkta yer alan bu ters ev Cam teras mevkiide bulunmaktadır. Evin işletmecisi farklı bir atmosfer yaratmaya çalışmış. Safranbolu’nun geleneksel evlerine uygun olarak inşa edilen evin içi yöresel eşyalar ile dekore edilerek süslenmiş. Aynı zamanda tüm eşyalar işletmecinin kendisine ve ailesine ait eşyalar kullanılmıştır. 1980’li yılların canlandırılması yapılmak istenmiş olup genellikle çocukluğu bu dönem aralığında yaşayan ziyaretçiler daha çok gelmektedirler. Ev yaylı bir sistem ile yapılmış. Bu sayede sallanmaktadır. Özellikle çocuklu ailelerin geldiği ziyaret ettiği bu yere fotoğraf makineleriniz olmadan gelmeyin.

7) Nostalji Gezi Evi

Safranbolu’da yer alan Nostalji Gezi Evi burada yaşayan Bahattin Tunç’un aklınıza gelebilecek her türlü ev araç ve gereçleri, kişisel eşya, para, oyuncak, fotoğraf makinesi, daktilo, tarım ve müzik aletleri, ulaşım araçları, silah gibi asırlık eşyalar ile oluşturuğu bir yerdir. Büyük ölçüde ilgi gören ev antikaya meraklı olan bu yöre insanının antikaya olan merakı sayesinde biriktirdiği zengin koleksiyonu ile geçmişi günümüze taşımaktadır. En eskisi parça 248 yıllık olup yaklaşık olarak toplamda 10 bin antika parçaya sahip olan Tunç, Dana Köyü’nde adına “Nostalji Evi” verdiği ahşap binada sergiliyor.

8) Çikolata Müzesi

Mesut Kırımlı tarafından faaliyete açılan Çikolata Müzesi içerisinde; han, hamam, cami, çeşme, köprü, konak, cam teras, safran çiçeği ve bir de mağaranın çikolatadan yapılmış olan maketleri bulunuyor. Bunun yanında belirli bir ısıtılarak musluktan akan çikolata havuzları ile epey bir sevilmektedir. Tüm bunların yanında pek çok devlet büyüğünün çikolatadan yapılmış olan portreleri bulunuyor

9) Sarıtunç Tabakhane Müzesi

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yaklaşık 800 yıllık bir tarihe sahip olan deri tabakhanesi, ilçenin geçmişinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Üretimine belirli bir zamana kadar devam etmesinin ardından kapatılmıştır. Bugün ise Sarıtunç Tabakhane Müzesi olarak faaliyetine devam etmektedir. Ardından müzenin üst kısmına Kahve Müzesi açılarak Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip olmuştur. İç dizaynı ile göze hitap eden müze, farklı çeşitlerdeki kahve türlerini tadımlayabilirsiniz. Kahve severlerin sevdiği mekanlar arasında yerini alacak gibi bir havası var.

10) Kaymakamlar Gezi Evi

18. ve 19. yüzyıl Türk toplumunun geçmişini, gelenek ve göreneğini, yaşam tarzını yansıtan Safranbolu Evleri arasındaki önemli örneklerden biri olan Kaymakamlar Gezi Evi’nin yapımının 19. yüzyılın başlarında yapıldığı varsayılmaktadır. Evin sahibi Safranbolu Kışlası kumandanı Hacı Mehmet Efendi olup kendisine yarbay karşılığı anlamına gelen “Kaim –Makam” denilmesi nedeniyle ailesi; dolayısıyla evleri halk arasında bu isimle anılır hale gelmiştir.
Kentsel dokusunu ve tüm mimari özelliklerini günümüze kadar koruyabilmiş olan ev, 1979 yılında T.C Kültür Bakanlığı’nın Safranbolu’nun Korunması ve Sağlıklaştırılması Projesi kapsamında onarım çalışmaları yapılmış ve Eğitim Merkezi olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. 1981 senesinin ardından eğitim merkezi olarak kullanılmasının yanı sıra ziyaretçilerin gezi ve konaklama gereksinimini de karşılamıştır. Son zamanlarda ise hala konaklama hizmeti verirken Müze Ev olarak da kullanılmaktadır. Mülk Kültür Bakanlığına ait olup Kaymakamlar Evi’nin bahçesi iyi hale getirilerek kafeterya olarak kullanıma açılmıştır.

11)  Bulak Mencilis Mağarası

Safranbolu’ya geldiğiniz takdirde olmazsa olmaz gezi noktalarından biri olan Bulak Mencilis Mağarası, gerek yerli gerekse yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. İhtişamlı yapısına hayran kalacağınız mağaraya yeşil ağaçların eşliğinin yol boyunca uzandığı merdivenleri takip ederek dışarıdaki 150 adet basamağı çıkarak ulaşabilirsiniz. İlçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta yer alan bu mağara Bulak Köyü ile Safranbolu arasında konumlanıyor olup ülkemizin en büyük beşinci mağarası olma niteliğine sahiptir.
Mağaranın ısısı yaz veya kış farketmeksizin her daim 15 dereceyi gösterir. Toplam uzunluğu 6052 metre yüksekliği ise 281 metre olan mağaranın yalnızca 400 metrelik kısmı ziyaret açıktır. İçerisini rahat gezebilmeniz adına yürüme yolları yapılarak ışıklandırılmış durumdadır. En alt bölümlerinde ilçenin su ihtiyacının bir kısmına katkıda bulunan kaynak ve mağarasının orta bölümde ise sarkıt, dikit, duvar ve sütunlar mevcuttur. Yaklaşık olarak 3 milyon yıl önce oluşumu başlayan mağaranın içerisindeki bu bu sarkıt, dikit ve sütunlar mağara görenleri en etkileyen yerlerden biridir.

12) Eğriova Göleti

Batı Karadeniz kısmının 1999 metre ile en yüksek tepesi olma özelliğine sahip olan Keltepe mevkiindeki suni bir gölettir. Uzunluğu 1 kilometre kadar olan göletin derinliği ilse 7 metredir. Yenice Ormanları içerisinde yürüyüş yaparken karşılaşabileceğiniz güzelliklerden sadece biri. Doğa yürüyüşü için en ideal noktalardan biri olan Eğriova Göleti, görselliği ile kendine hayran bırakıyor. Geçtiğimiz zaman diliminde içerisine konulan 20 bin alabalık ile olta balıkçılığı içinde tercih edilen yerlerdendir. Göletin bulunduğu nokta aynı zamanda kamp için de kullanılmaktadır. Doğa ile baş başa kalabileceğiniz ve doyasıyla fotoğraf çekebileceğiniz Eğriova Göleti’ni mutlaka görün.

13) Baklabostan Şelalesi

Serin suyu ve göz alıcı manzarası ile Karabük’ün gözdesi olan Baklabostan Şelalesi, yeşil ve mavinin uyum içinde kucaklaştığı harikulade bir doğal güzelliktir. Aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte keyif içerisinde eğlenceli şekilde piknik yapabilirsiniz. Yerel halkın yaz dönemlerinde sıkla ziyaret ettiği şelale günübirlik geziler için oldukça uygundur.

14)  Şeker Kanyonu

Karabük ile Yenice karayolunun 3 kilometre uzağındaki Şeker mevkiinde başlayan ve kilometre uzunluğunda olan Şeker Kanyonu’nu canyoning yapmaya oldukça elverişlidir. Her ne kadar yer yer zorlu geçişler ve daralmalar olsa da. Öyle ki bazı noktalar da yüzmeniz gerekiyor. Kanyonun yüksekliği 100 metreden başlayarak 250 metreye kadar yükselmektedir. Kanyonun kayaları tırmanış gerçekleştirmek için oldukça uygundur. Bunun yanında pek çok doğa sporuna da elverişlidir. Yürüyüş parkurları ve bisiklet turu imkanına da sahipsiniz.

15) İncekaya Kanyonu (Su Kemeri)

Dikkat çeken kanyonlardan biri olan İncekaya Kanyonu, yerli turistlerin olduğu kadar yabancı turistler tarafından da sıkla tercih edilen bir yer olup muhteşem manzarasının yanında İncekaya Su Kemeri ile de adından söz ettirmekte. Son dönemlerde turizmin daha fazla ivme kazanması için kanyona bir de seyir terası yapıldı. Camdan inşa edilen bu teras İncekaya Kanyonu’nu tüm güzelliği ile gözler önüne seriyor. Dik ve bir o kadarda derin yamaçlardan meydana gelen kanyon Karabük geziniz sırasında keyifli gezeceğiniz yerlerin arasında.

16)Tokatlı Kanyonu

Hızar Çayı’nın yatağındaki kireç taşı tabakalarının binlerce yılda aşınması neticesinde meydana gelen Tokatlı Kanyonu, Safranbolu ilçesi sınırları içinde yer alıyor olup kanyonlar arasında en çok rağbet görenidir. İçerisinde yer alan İncekaya Su Kemeri ve cam teras turizm yönünden canlanmasına olanak sağlamaktadır. Hem trekking hem de doğa severlere sunduğu muhteşem manzarası ile beklentileri ziyadesiyle karşılamaktadır. İçerisindeki yürüyüş parkuru 9 kilometre kadar olan kanyonda keyifli bir gün sizleri bekliyor.

 



whatsapp ile iletişime geç